Živočišná výroba

Firma z jihočeského Dynína zprovoznila novou halu na 40.000 kuřat

21. 11. 2022 - 14:38

Firma Zemědělské služby Dynín zprovoznila u Hvozdna na Českobudějovicku novou halu na 40.000 kuřat. Stavba vyšla na 30 milionů korun. Ročně z haly dodá firma asi 910.000 kuřat. Firma, která vyrábí hlavně krmné směsi pro hospodářská zvířata a ryby, musela letos meziročně zdražit směsi o 35 procent, čeká obrat 1,3 miliardy korun. ČTK to řekl předseda představenstva Petr Pokorný. Skupina, pod niž spadá desítka firem, denně produkuje i 30.000 litrů mléka, má kolem 230 zaměstnanců.

číst více

Do Evropy se vrátila nebezpečná nákaza ovcí a koz – neštovice

7. 11. 2022 - 10:46

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje chovatele, že do Evropy (konkrétně do Španělska) se vrátila nebezpečná nákaza neštovice ovcí a koz. Nákaza se ve Španělsku objevila po více než 50 letech. Jak se do země dostala, není známo. Země již v souladu s evropskou legislativou přijala opatření proti šíření nákazy. Chovatelé by si měli být opětovného výskytu neštovic ovcí a koz na starém kontinentu vědomi a zejména při dovozech zvířat ze zahraničí dodržovat pravidla biologické bezpečnosti a důsledně uplatňovat karantény. Onemocnění není přenosné na člověka.

číst více

Jihočeských chovatelů ovcí stále ubývá, roste ale zájem o maso

5. 9. 2022 - 13:45

V jižních Čechách ubývá chovatelů ovcí a koz. Práce je náročná a vlna jde málo na odbyt. Svaz chovatelů ovcí a koz má v kraji 120 členů, jejich počet klesá. Chovatelům v ČR ale pomohl brexit, protože Británie byla velkým importérem masa do EU. Roste také zájem o skopové a jehněčí maso jako o regionální potravinu. Pomoci by mohla také vládou plánovaná větší dotace na prvních 150 hektarů ploch, řekl ČTK předseda krajského sdružení svazu Jan Vejčík.

číst více