Třeboňští i jiní rybáři provzdušňují rybníky, jsou ještě zamrzlé

Publikováno: 21. 2. 2019

Třeboňští i novohradští rybáři stále provzdušňují rybníky, i když teď přes den teploty v kraji stoupají až k deseti stupňům nad nulu. Rybníky jsou většinou ještě zamrzlé.

Třeboňští i jiní rybáři provzdušňují rybníky, jsou ještě zamrzlé

Jarní výlovy by mohly začít v polovině března. ČTK to řekli předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha a ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař.

Hlavně o komorové rybníky pečuje v mrazech Rybářství Třeboň. V nich tráví zimu mladé ryby, které budou rybáři lovit většinou na jaře. Třeboňští rybáři mají asi 170 komorových rybníků.

"Máme nasazenou aerační techniku, rybníky jsou ještě pořád zamrzlé. Máme ji nastavenou na všech komorových rybnících, kde máme obsádky ryb, a jsou zamrzlé. Měří se kyslík a sleduje, jestli v rybníku funguje vše, jak má. A provádíme běžnou údržbu, opravy hrází," řekl Malecha.

Jarní výlovy by mohly na Třeboňsku začít v druhé polovině března nebo začátkem dubna. Záleží na počasí. "Tohle oteplení ještě nic neznamená," řekl Malecha.

Rozmrazovače jsou zapnuté na některých rybnících patřících Rybářství Nové Hrady, které se stará o 330 rybníků, z toho je 150 komorových. Kyslíku je v nich dost, rybníky jsou z 99 procent zamrzlé. "Někde ještě rozmrazovače běží, aby otevřely tu ledovou pokrývku, hladinu, aby rybníky co nejvíc vyvětraly," řekl Zvonař.

S jarními výlovy začnou novohradští, jakmile roztaje led. Může to být už v polovině března. Lovit budou rybníky s rybí násadou, potom i ty, kde mají připravenou rybu pro velikonoční trh. "Zima je pro nás dobrá. Ledová pokrývka nastoupila až v lednu," řekl Zvonař.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 až 18 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapr. Společnost hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů.

Autor:ČTK