Jihočeští zemědělci vítají změny ve vratkách zelené nafty

Publikováno: 27. 11. 2018

Je to dobrá zpráva pro zemědělce, zvláště pro ty, kteří se věnují chovu hospodářských zvířat. Nebudou totiž dostávat méně peněz, jak předpokládala původní právní norma. 

Jihočeští zemědělci vítají změny ve vratkách zelené nafty

Poslanci totiž schválili novelu, podle které bude stát od příštího roku nadále vracet zemědělcům část spotřební daně z nafty odstupňovanou podle velikosti chovu hospodářských zvířat. Zjednodušit se má s tím spojená administrativa. Novelu musí ještě schválit Senát, ale tam se nečekají žádné problémy.

Podle schválené podoby novely má být jednodušší prokazování toho, že pohonné hmoty byly skutečně využité v zemědělství. Nově má stačit prokázat evidenci využití půdy na zemědělství nebo to, že je zemědělec evidovaný mezi chovateli. Zemědělci s rostlinnou výrobou bez chovu hospodářských zvířat měli a budou mít vratku na úrovni 4,38 korun na litr. Pokud by však pouze chovali hospodářská zvířata bez rostlinné výroby, měli by nárok na vratku v hodnotě 9,50 koruny na litr pohonných hmot. Jestliže by měli jak rostlinnou, tak živočišnou výrobu, posoudí se intenzita chovu. Pokud bude nad 0,3 dobytčí jednotky na hektar zemědělské půdy, měli by také nárok na 9,50 koruny na litr.

Jihočeští zemědělci tuto zprávu vítají, protože by jinak přišli o statisíce korun ročně. A také oceňují snížení byrokracie.

„Tak je to pro nás určitě dobrá zpráva. Máme silnou živočišnou výrobu a vysoké náklady s ní spojené, a pokud by novela s vratkou Zelené nafty neprošla, tak bychom přišli o velké peníze,“ zdůraznil předseda Zemědělského družstva Ločenice Jan Paderta.

Radost mají i v Kooproduktu Lišov, a.s., kde ročně podle ředitele Zdeňka Vyskočila spotřebují zhruba 250 000 litrů zelené nafty. Takže jestliže budou dostávat i nadále vratku 9,50 Kč za litr, ročně bude tato suma činit 2 375 000 Kč. „Pokud to tak skutečně bude, tak nám to pomůže, ale nemyslím si, že všem zemědělcům se živočišnou výrobou to prospěje. Třeba chovatelé prasat mají podle mého názoru spotřebu nafty téměř nulovou,“ míní Vyskočil.

„Jsem samozřejmě rádi, že nám zůstane vratka za 9,50 korun na litr, protože jinak bychom byli chudší “ řekl předseda Zemědělského obchodního družstva Němčice Ing. Radek Rypota. Ten také oceňuje zjednodušení administrativy týkající se vratek. Nyní musíme vykazovat, kolik přesně máme pozemků a jaké konkrétní práce na nich vykonáváme. Vedeme kvůli tomu dvojí účetnictví a je to pro nás složité,“ upřesnil Rypota.

Autor: RAK JK, JAN ZIEGLER