Publikováno: 12. 8. 2013
Soukromý zemědělec Václav Kreysa z Horní Kamenice (Holýšov) má na vizitce prodej brambor, zelí, mrkve, cibule, červené řepy a kedluben gigant. Prodává ze dvora od září do října, každé odpoledne do večera, včetně víkendů. Na volyňskou pouť přijel s nabídkou pěti druhů vlastního česneku a jednoho z Francie.
„Letos jsme sklízeli česnek z jednoho hektaru, sice mu sucho neublížilo, ale sklizeň byla otročina. Vzali jsme na to stroj na podrývání sazenic lesních stromků a pak doslova každou palici dolovali z hrud zaschlé hlíny. Navíc nás trápil nedostatek brigádníků, i když slušně platíme, nikdo se na rozpálené pole nehrnul,“ poznamenal Václav Kreysa. Zato u stánku s česnekem bylo živo a kromě svazků s aromatickými hlavičkami se návštěvníkům dostalo zasvěcených rad, jak si dobrý česnek vypěstovat svépomocí.
V lékařství se česnek užívá asi 5000 let a je považován za jednu z nejvšestrannějších a nejúčinnějších bylin v celé rostlinné říši. Staří Řekové česneku přezdívali „páchnoucí růže“. No a pak se řekne, že jenom srdce z pouti nezarmoutí...