Poslanci podpořili novelu omezující vydávání půdy

Publikováno: 21. 10. 2015

Sněmovna podpořila vládní novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu, která má výrazně omezit vydávání státní zemědělské půdy. SPÚ má podle návrhu nakupovat a hospodařit s pozemky, které bude potřebovat k pozemkovým úpravám, ale také ke stavbě dálnic nebo přehrad.

Státu nyní schází půda na dokončení restitucí, ale třeba i na případnou směnu kvůli stavbám dálnic či protipovodňových hrází. Stát se proto snaží další výprodeje státní půdy utnout. Zbývající restituenti, kteří mohou ještě nárokovat až 300.000 hektarů zemědělské půdy, by měli být vyplaceni. Dostat mají zhruba půl miliardy korun.

Od začátku 90. let Pozemkový fond a následně z něj vzniklý SPÚ privatizoval 660.000 hektarů zemědělské půdy, vyplývá z důvodové zprávy. Bylo to však více, než si mohl dovolit i než říkal původní plán, který předpokládal privatizaci 500.000 hektarů.

SPÚ by měl podle návrhu do budoucna mimo jiné více využívat předkupní právo státu k privatizovaným pozemkům. Komplikuje to současná právní úprava. "Vlastníci ve většině případů učiní formální nabídku, kterou nemíní vážně, a využívají možnosti vzít ji zpět, jestliže SPÚ projeví vůli nabídku přijmout," píše ministerstvo zemědělství v důvodové zprávě. Vlastníci tak berou zpět i takové nabídky, kdy jim už úřad zaplatil kupní cenu.

Zachována má zůstat například možnost převodů pozemků obcím a krajům a částečně také její prodej aktivním zemědělcům. Státní rezerva by měla činit minimálně 50.000 hektarů půdy, teď SPÚ hospodaří se zhruba 160.000 hektary. Potřebuje je například na pozemkové úpravy, kterých by se mělo v následujících třech letech zahájit 742 z celkově předpokládaných 7000.

Autor: ČTK