Polovina prázdnin letos na jihu Čech ve znamení poloviny žní.

Publikováno: 4. 8. 2015

Počátkem srpna  byla v Jihočeském kraji sklizena zhruba polovina ploch osetých obilovinami. Porosty ozimého ječmene jsou již v jižních Čechách téměř posečené. 

Polovina prázdnin letos na jihu Čech ve znamení  poloviny žní.

Zrno z posledních pár desítek hektarů této plodiny ještě není pod střechou na Táborsku.

Ozimá pšenice vykazuje průměrnou až nadprůměrnou kvalitu, to znamená , že je z většiny potravinářsky využitelná. Vykazuje dostatečnou objemovou hmotnost a netrpí plísňovými chorobami.

Řepky v polovině letních prázdnin zbývalo na jihočeských polích ke sklizení méně než deset procent. Zatímco jarního ječmene bylo na Českobudějovicku sklizeno téměř devadesát  procent, na Písecku necelá pětina. Celkově ho  v kraji zbývá v klasech ještě  skoro šedesát procent.  Bohužel vysoký obsah dusíku znemožňuje jeho využití k výrobě sladu.

 Kolem dvaceti procent se pohybuje podíl sklizených ploch osetých ovsem a žitem. Žně jarní pšenice jsou teprve v počátcích.

Všeobecně se dá říci, že výnosy i kvalitu jarních obilovin negativně poznamenalo dosavadní sucho. Srážková absence škodí porostům kukuřice, pícninám na orné půdě  a paralyzuje růst trávy na loukách i pastvinách.  U máku zaznamenáváme předčasné zasychání nedozrálých makovic. Pokud bude horké a suché počasí pokračovat , budou  se jihočeští zemědělci  z jedné strany radovat z rekordně brzkých dožínek, z druhé strany  se dají očekávat problémy se zajištěním dostatečného množství píce pro dobytek i vstupní biomasy pro bioplynové stanice na jihu Čech.

 

Zdroj: RAK JK