Publikováno: 10. 2. 2025
Na loňském navýšení živočišné výroby má podíl zejména oživení trhu s vepřovým masem. Chovatelé prasat začínají po útlumů chovů z předchozích ztrátových let postupně zaplňovat volné kapacity. Neznamená to ale, že by budovali nové stáje, v sektoru nadále panuje nejistota. ČTK to řekli zástupci zemědělských a chovatelských organizací. Výroba masa v Česku loni po dvou letech poklesu meziročně stoupla o 3,3 procenta na 450.075 tun, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ).
Výroba vepřového se loni zvedla o 6,9 procenta na 211.588 tun, Agrární komora ČR ale upozorňuje, že chovatelé nebudují nové stáje ani nerozšiřují kapacity, pouze doplňují volná místa v chovech. Důvodem je mimo jiné potenciální hrozba šíření nemocí zvířat.
"Živočišná výroba v ČR se nadále vyznačuje vysokými produkčními náklady, pod kterými se podepisují hlavně vyšší ceny energií na straně jedné a nižší výkupní ceny oproti zahraničí na straně druhé," uvedl prezident komory Jan Doležal.
Také Zemědělský svaz ČR poukázal na nejistotu v živočišné výrobě. "Přestože výroba vepřového meziročně vzrostla o 7,8 procenta, ceny jatečných prasat klesly téměř o sedm procent. To jen podtrhuje dlouhodobou nestabilitu trhu, kde jsou čeští chovatelé pod silným tlakem levných dovozů," uvedl předseda svazu Martin Pýcha.
Obavu z nákaz mají také chovatelé masného skotu, kvůli výskytu katarální horečky a zavedeným opatřením nemohli loni vyvážet a vznikly jim tak velké ztráty, řekl Kamil Malát, ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu. Podle statistiků loni vývoz hovězího masa klesl o 4,9 procenta na 15.333 tun, celková produkce klesla o dvě procenta na 68.831 tun.
Malát upozornil, že kvůli obecně nepříznivé situaci v zemědělství někteří chovatelé zvažují, že podnikání vzdají. Pomoct by podle něj mohlo umožnění rituálních porážek i ke komerčním účelům, s čímž počítá novela veterinárního zákona. "Možností, kam dodávat hovězí maso, moc není. Pokud by zákon prošel, v rámci odbytu může ČR velmi výrazně pomoct," řekl Malát.
Ceny jatečného skotu loni ve 4. čtvrtletí vzrostly meziročně o 13,6 procenta, což podle Pýchy ukazuje na rostoucí poptávku a nedostatek kvalitního masa na trhu. "Pokud budou mít čeští chovatelé odpovídající podmínky, mohou nejen stabilizovat produkci, ale také posílit konkurenceschopnost vůči dovozům," podotkl.
U drůbežího masa loni výroba vzrostla o 1,1 procenta na 169.534 tun, Českomoravská drůbežářská unie ale tvrdí, že řada tuzemských vykrmců prodává živá vykrmená kuřata do Polska a Německa kvůli lepším cenám.
Chovatelé mají podle organizací také obavy z dohody o volném obchodu mezi EU a jihoamerickými státy ze sdružení Mercosur, podle Doležala tamní předpisy umožňují v živočišné výrobě užívání pro člověka karcinogenních hormonů a zároveň nadužívání antibiotik. "Levné jihoamerické maso, vyprodukované za nižších standardů než v EU, může zcela snížit ceny na evropském trhu a v konečném důsledku vytlačit tuzemské producenty," dodal Pýcha.
Autor: ČTK