Informace pro žadatele k opatření Zalesňování zemědělské půdy EAFRD 2024

Publikováno: 9. 4. 2024

Od 5.4.2024 je možné, v rámci opatření Zalesňování zemědělské půdy, podat žádost o dotaci na náhradu EAFRD (závazky z let 2009 až 2013) na rok 2024.

 

Informace pro žadatele k opatření Zalesňování zemědělské půdy EAFRD 2024

Žádost o dotaci na náhradu EAFRD lze řádně podat nejpozději do 15. května 2024, v souladu s § 4 odst. 2 nařízení vlády č. 239/2007 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Žadatelé, kteří vstoupili do závazku, v rámci opatření Zalesňování zemědělské půdy, v roce 2007 a 2008 – nemají v roce 2024 nárok na dotaci na náhradu EAFRD.

Příjem žádostí o dotaci na náhradu EAFRD bude v roce 2024 probíhat jen prostřednictvím Portálu farmáře (dále jen „PF SZIF“). Informace o podání žádosti o dotaci prostřednictvím PF SZIF jsou k dispozici přímo na PF SZIF, na stránkách Fondu, případně je žadatel získá na příslušném Oddělení příjmu žádosti a LPIS (dál jen „OPŽL“).

Od roku 2023 je třeba podat formulář Identifikace příjemce dotací před samotným podáním žádosti. Tento formulář je potřeba podat přes tzv. Průřezové přílohy. Po vstupu do dlaždice bude umožněno žadateli vyplnit majetkovou propojenost a následně vytvořit předtisk Identifikace příjemců dotací. Více informací o vyplnění a podání je v Příručce pro podání formuláře Identifikace příjemců dotací přes Portál farmáře SZIF. Je-li tato průřezová příloha na SZIF podána, objeví se zeleně podbarvené zvýraznění u povinné přílohy Identifikace příjemců dotací.

Nově, ve smyslu čl. 61 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2018/1046, má žadatel prohlásit, že je u něj a jeho zainteresovaných osob vyloučen střet zájmů, kterým se stanoví finanční pravidla pro souhrnný rozpočet Unie (Finanční nařízení).

Odesílání dokumentů ze strany žadatele probíhá výhradně skrze Portál farmáře, do kterého musí mít nově všichni žadatelé aktivní přístup a své jedinečné přihlašovací údaje. Do datové schránky (DS) bude SZIF doručovat dokumenty všem právnickým osobám, které jsou zapsané v zákonem stanovené evidenci či rejstříku a zároveň všem podnikajícím fyzickým osobám. Tyto výše uvedené právnické a podnikající fyzické osoby mají povinnost mít zřízenou DS. Zároveň budou prostřednictvím DS doručovány dokumenty ostatním fyzickým osobám, které mají DS zřízenou povinně/dobrovolně. Opisy dokumentů budou zároveň přístupné na Portálu farmáře v záložce Schránka, kde jsou uloženy 90 dnů od data přečtení/otevření, po uplynutí této doby budou odstraněny. Žadatelům bez zřízené datové schránky budou dokumenty doručovány na Portál farmáře.

Pro rok 2024 je stanoven směnný kurz pro žádosti o dotace podané podle nařízení ve výši 24,687 CZK/EUR.

Žadatelé o dotaci na náhradu EAFRD 2024 mají povinnost podat, současně se žádostí o dotaci, formulář Jednotné žádosti, ve kterém uvedou veškerou obhospodařovanou plochu. Podrobnosti k podání Jednotné žádosti žadatel nalezne na příslušném OPŽL, na stránkách www.szif.cz, popřípadě na PF SZIF.

Na cestě http://www.szif.cz/cs/zalesnovani-zemedelske-pudy má žadatel k dispozici všechny relevantní informace k opatření. Před podáním žádosti o dotaci na náhradu EAFRD 2024 je doporučeno se s těmito informacemi předem seznámit.

Zdroj: SZIF