Mladá generace a zemědělství: Co brání spojení těchto dvou světů?

Publikováno: 4. 3. 2024

Dlouhodobé stárnutí populace a nedostatečná generační obměna zůstávají tichou hrozbou, která postupem času nabírá na naléhavosti. To a také diametrálně odlišná mentalita a preference mladších generací můžou být nenápadnou, avšak ostrou kudlou do zad pro některá z povolání, která již teď trpí nedostatečnou nabídku pracovních sil. Jedním z odvětví, kterého se tento problém dotýká, je právě zemědělství. V období 2005–2020 se podíl mladých zemědělců na celkovém počtu zemědělců v EU výrazně snížil. A tento problém přetrvává i nadále. Česko patří mezi evropské země s nejnižším podílem mladých zemědělců. V současnosti je tady asi jen 6 % pracovníků v nejmladší kategorii do 25 let. Na druhém protipólu je potom Dánsko či Nizozemí. Nejvíce se to týká malých farem, ale objevuje se i u těch větších. Není vůbec snadným úkolem ukázat zájemcům o práci potenciál práce v zemědělství a nějakým způsobem je nalákat. Jak ale v mladší generaci vzbudit zájem o tuto oblast?

Mladá generace a zemědělství: Co brání spojení těchto dvou světů?

Zemědělství ve smyslu lidské činnosti, je dosti široký pojem. Mladí lidé na něj  mohou mít odlišné názory a různé důvody, proč vněm nehledat pracovní uplatnění. Když už se někdo rozhodne pro zemědělskou činnost, musí počítat s určitými překážkami, které se nedají jen tak obejít nebo přeskočit.

Když pomineme nejistotu spočívající v závislosti příjmů na počasí a na světových burzovních cenách, dá se říci, že podstatnou překážkou rozjezdu zemědělského podnikání je otázka financí. Obecně se příjmy v zemědělství řadí k těm nižším, zejména ve srovnání s potřebným vstupním kapitálem. Tak lidé prostě hledají lépe placené práce. Samozřejmě také záleží, jaké výrobní zaměření si zemědělec vybere. Také zde figuruje nejistá návratnost investic a dlouhodobá finanční stabilita. Specifikem komplikujícím zajištění provozu zemědělských podniků jsou – zejména v rostlinné výrobě - velké časové prodlevy (v našich podmínkách jednoroční) mezi zásadními příjmy v podobě tržeb za úrodu. Problémy s cash flow a poskytování nejrůznějších mimoprodukčních služeb společnosti  zemědělcům do jisté míry kompenzují evropské a národní dotace. EU se právě i skrze veřejné finanční podpory přesvědčit mladé lidi, aby se práce v zemědělství nebáli. Podpora má pomoci rozjezdu podnikání mladých začínajících zemědělců, kteří snáze získají vstupní finanční prostředky pro vlastní hospodaření. Společná zemědělská politika na období 2023–2027 nabízí několik dotačních podpor určených přímo mladým zemědělcům. Mladí zemědělci mohou čerpat vyšší plošné dotace a jsou bodově zvýhodňováni v žádostech o dotace investiční. Otázkou je, zda je tato pomoc dostatečným lákadlem pro začínající mladé zemědělce.

Další pomyslnou bariérou v zemědělském podnikání může být problém s dostupností půdy a pozemků. Mnoho mladých lidí totiž nemá možnost koupit nebo pronajmout půdu, aby mohli podnikat. Je to dané omezenou nabídkou na trhu a stále rostoucí cenou zemědělské půdy. Odradit mladé lidi může také vidina velkého množství administrativních povinností, byrokracie, regulací a kontrol.

Obecně by se mohlo zdát, že o práci v zemědělství budou mít větší zájem lidé z venkova, kteří mají k hospodaření určitý vztah už od dětství. Od těch, co v něm vyrostli a jsou od dětství zvyklí pomáhat doma, se tak nějak očekává, že k němu budou mít kladný vztah. Ale ne vždy platí tento vzorec. Právě důvěrná znalost pracovního prostředí, které je prašné, nevoní, odehrává se pod širým nebem a zejména v oblasti živočišné výroby vyžaduje lidské nasazení a kontrolu 24 hodin denně 365 dní v roce, může vést k rozhodnutí zvolit si méně náročnou pracovní kariéru. Nicméně nadějí pro budoucnost oboru je ta část potomků rodin se zemědělstvím spjatých, která v něm nevidí pouze cestu k zisku, ale životní filosofii, svobodu a spojení s přírodou. Další nadějnou skupinou jsou představitelé mladé generace, kteří si zemědělství volí jako perspektivní obor spojený s klidným životem na venkově. Protože jíst se bude pořád a odvětví patří k nejprogresivnějším co se týče zavádění automatizace, robotizace a dalších inovací snižujících náročnost na manuální práci. Je možné, že někdo práci v zemědělství prostě jen ani nebere v úvahu. Možná za nedostatek nadšení ze zemědělství může malá informovanost, z které plynou předsudky a mylné představy. Možná je to strach ze všech těch překážek, které musí člověk překonat. Možná by tomu mohla pomoci lepší osvěta. Ale to můžeme jen polemizovat.

Zdroj: Euractiv, Hospodářské noviny, Eurostat, portál Evropské unie.

Autor: Adéla Šiplová, RAK JK