Agrární komora nejspíš v ČR vyzve k protestům proti národní politice

Publikováno: 29. 2. 2024

Agrární komora (AK) nejspíš vyzve k protestům českých zemědělců proti národní politice, signály od ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) jsou totiž nedostatečné. Před jednáním o návrzích na podporu zemědělství, které začalo dnes kolem 15:00 v Praze, to novinářům řekl prezident AK Jan Doležal. Traktory by podle něj pravděpodobně vyjely do ulic velkých měst, zejména Prahy a Brna. Ministr Výborný dnes po poledni ČTK řekl, že debata o návrzích v koalici ještě není u konce. Zástupce AK a Zemědělského svazu hodlá proto požádat o to, aby se svoláním protestů počkali.

"Protestům se asi nevyhneme, protože signály, které jsme dnes slyšeli, já vnímám jako nedostatečné," uvedl Doležal. Shoda zatím v koalici podle Výborného panuje na tom, že by podpora měla být více zaměřena na středně velké podniky a na nutnost snížit byrokratickou zátěž. Konečnou podobu návrhů, ke kterým patří zrušení danění zemědělských dotací nebo sleva na sociální pojištění, na dnešní jednání ale ministr nenese, řekl.

"Jednání bohužel probíhají dlouhou dobu a jsou neurčitá, my prostě potřebujeme konkrétní výsledky. Pořád slyšíme sliby o tom, že se jedná, času bylo dost," uvedl Doležal. "Pan ministr, myslím, nějakou snahu má, bohužel to naráželo na odpor ministerstva financí a z mého pohledu naprosto nepochopitelný, protože to, co jsme navrhovali my, bylo prakticky rozpočtově neutrální," doplnil.

Ohledně výsledků dnešního jednání není optimistický ani předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, řekl novinářům. "Zemědělci už nám začali jezdit po polích. To znamená, že pokud chceme zemědělce zapojit do protestů, tak nám už moc času nezbývá," řekl.

Proti zemědělské politice Evropské unie minulý čtvrtek protestovali čeští zemědělci spolu s farmáři ze Slovenska, Polska a Maďarska nebo i Litvy a Lotyšska. Výborný s nimi souzní, co se týká byrokratické zátěže a množství unijních kontrol, uvedl už dříve. Cíle unijní Zelené dohody pro Evropu (Green Deal), proti kterým také zemědělci protestovali, musí být reálné, řekl také. Od protestu části zemědělců minulé pondělí před ministerstvem zemědělství v Praze se velké nevládní zemědělské organizace distancovaly.

Autor: ČTK