Zemědělci budou moci aplikovat přípravky proti škůdcům z dronů

Publikováno: 26. 6. 2023

Zemědělci budou moci klást granule nebo kapsle proti škůdcům pomocí dronů, nejvýše však z pětimetrové výšky nad pozemkem. Umožní jim to novela zákona o rostlinolékařské péči, která vstoupí v účinnost k 1. červenci. Leteckou aplikaci přípravků nyní zákon až na výjimky zakazuje. Novela zavádí také označování rostlinolékařských přípravků pomocí čárových kódů, což má bránit jejich falzifikaci.

Zemědělci budou moci aplikovat přípravky proti škůdcům z dronů

Zatímco zákon až na výjimky zakazuje leteckou aplikaci přípravků, novela ji umožňuje v případě dronů operujících nejvýše v pětimetrové výšce. Vláda to zdůvodnila tím, že použití dronu pro aplikaci přípravků na ochranu rostlin nemá za následek mechanické poškozování plodiny pojezdem, zkracuje časový úsek ošetření a není závislé na vodních poměrech v půdě. Drony již nyní pomáhají zemědělcům například monitorovat stavy hrabošů nebo k záchraně srnčat při senoseči.

Zákaz práškování z letadel přinesla novela zákona z roku 2012, která měla za cíl hlavně omezit dopady používání pesticidů na životní prostředí i na lidské zdraví. Letecké postřiky musí podle zákona povolit Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, a to na základě leteckého plánu a následné žádosti o povolení jednotlivé letecké aplikace nebo v případě mimořádných leteckých postřiků. Pokud ústav letecký postřik povolí, musí informovat obce v zasažené oblasti a obecní úřady pak mají povinnost informovat obyvatele.

Označování rostlinolékařských přípravků čárovými kódy, které rovněž od příští soboty vstoupí v účinnost, má podle vlády pomoci v boji s rostoucím rizikem černého trhu s přípravky na ochranu rostlin. Podle důvodové zprávy k tomuto zákonu bylo Česko ve falšovaných prodejích pesticidů nad evropským průměrem. Falzifikáty dovážené do ČR představovaly podle důvodové zprávy 17,8 procenta z prodejů za 930 milionů korun. V EU jde o 13,8 procenta. Údaje o tom, kde se přípravky po republice nacházejí, se budou zaznamenávat do úložiště dat. Nový systém tak umožní jejich sledování v každém článku distribuce. Úložiště bude spravovat ministerstvo zemědělství.

Autor: ČTK