Průzkum: Zhruba 78 procent zemědělských podniků má potíže sehnat zaměstnance

Publikováno: 24. 4. 2023

Problémy s nedostatkem zaměstnanců má zhruba 78 procent zemědělských podniků. Vyplývá to z dubnového průzkumu mezi členy Agrární komory ČR, která o něm dnes informovala v tiskové zprávě. Problémy mají i se sháněním zahraničních pracovníků. Podle komory do ČR každoročně přijíždí na sezonní práce kolem 20.000 lidí, nejčastěji z Ukrajiny, Slovenska nebo Moldavska. V zemědělství podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) za loňský rok v průměru pracovalo v přepočtu na plnou zaměstnanost 91.500 lidí, což je meziročně o 1,3 procenta méně.

Průzkumu komory se zúčastnilo na začátku dubna 174 podniků, ze kterých 59,2 procenta uvedlo, že jim pracovníci chybí celoročně. Problémy s najímáním lidí na sezonní práce má dalších 19 procent firem. Největší problém sehnat zaměstnance mají podniky zabývající se živočišnou výrobou, potřebují například ošetřovatele zvířat, dojiče nebo zootechniky. V rostlinné výrobě chybí mimo jiné traktoristé nebo mechanici.

Podle prezidenta komory Jana Doležala má na atraktivitu práce v oboru vliv také osočování zemědělství ze strany veřejnosti i některých politiků. "Procesy v zemědělství jsou navíc dlouhodobé a nelze je vypnout ze dne na den tak jako v továrně. Řešení vidíme ve větší propojenosti zemědělské praxe se zemědělským vzděláváním, které podle našich členů zcela neodpovídá požadavkům trhu," uvedl.

Třetina firem v průzkumu uvedla, že chce letos nabírat nové pracovníky. Kolem 68 procent podniků letos již zvýšilo mzdy nebo se k tomu chystá. Nejčastěji jde o zvýšení mezd o šest až deset procent, což v průzkumu uvedla téměř polovina firem. Podle ČSÚ byla loni průměrná mzda v zemědělství 32.191 Kč, průměrná mzda v Česku dosáhla 40.353 korun.

Ministerstvo zemědělství dnes v tiskové zprávě uvedlo, že úřady práce na začátku dubna evidovaly 7173 volných pracovních míst v zemědělství. Volných pozic bylo v ČR téměř 255.000. Ministerstvo také uvedlo, že loni v českém zemědělství pracovalo 23.092 lidí. Z toho 40 procent tvořili Ukrajinci, 19 procent Slováci, 11 procent Rumuni, devět procent Bulhaři a tři procenta Maďaři.

Podle průzkumu zahraniční pracovníky celoročně zaměstnává přes 38 procent firem, téměř 14 procent je využívá na sezonní práce. Do Česka přijíždějí zaměstnanci i ze států mimo Evropu, jako jsou Vietnam, Arménie, Mongolsko nebo Kolumbie. Třetina firem podle průzkumu komory spolupracuje s personálními agenturami.

Doležal uvedl, že systém najímání zahraničních pracovníků není optimálně nastavený. Firmy se podle něj často potýkají s příliš dlouhým administrativním procesem. "Někteří v průzkumu označili přístup úřadů za laxní nebo dokonce za šikanu, opakovaně se také setkávají s nedostatečnou jazykovou vybaveností příslušných úředníků," doplnil. Loni v září například společnost Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku uvedla, že kvůli nedostatku pracovníků nesklidila pětinu ploch.

Průměrný plánovaný nebo už realizovaný růst mzdy v přepočtu na jednoho pracovníka:

Růst mezd Podíl firem (v procentech)
Do 5 procent 41,1
6 až 10 procent 48,6
11 až 20 procent 9,6
Přes 21 procent 0,7

zdroj: Agrární komora ČR

Autor: ČTK