Cena znovu poskočila

Publikováno: 26. 3. 2023

V tomto týdnu byly ceny jatečných prasat v sousedním Německu zveřejněny s výrazným zpožděním. Podstatné však je, že po několika týdnech stagnace se cena opět výrazněji posunula vzhůru. Jatečná prasata zdražila o 5 centů na 2,33 €/kg JUT za tepla. Zdražení se prasata dočkala i v Dánsku (+20 ore necelé tři centy). Už v minulém týdnu pokračovalo zdražování prasat ve Španělsku a Itálii. Tradiční souputníci Německa (Nizozemí, Belgie) zůstaly bez pohybu a zdražování je zřejmě čeká až v následujícím týdnu.

Podobná situace jako u jatečných prasat je i u selat. Po několika týdnech se jejich cena znovu zvýšila. Na nord-west burze dosáhla pětadvacetikilová selata ceny 83 €/kus a v Dánsku se selata o hmotnosti 30 kg z chovů s nejvyšším zdravotním statusem dokonce pomalu blíží hranici 100 €/kus (96,61 €/kus).

Na našem trhu došlo v minulém týdnu k mírnému snížení ceny (-11 haléřů). V průměru se tak jatečná prasata prodávala za 53,21 Kč/kg JUT za studena.

Pozdní vyhlášení cen v Německu se projevuje i u nás. V tomto okamžiku jsou k dispozici jen vyhlášené ceny Kosteleckých uzenin a Jatek Český brod. V obou případech zůstává vyhlášená cena na 54 Kč/kg.

Zdroj: SCHPCM