Předsněmovní setkání delegátů s členy Prezidia AK ČR

Publikováno: 14. 3. 2023

Ve čtvrtek 9. března se od deváté hodiny ranní konalo v sídle společnosti Reprogen, a. s., předsněmovní setkání delegátů Oblastní agrární komory Jihočeského kraje a AK Kraje Vysočina se zástupci vedení Agrární komory České republiky. Jednání zahájil ředitel společnosti, ing. Miroslav Vondruška. Delegáti se setkali se třemi vrcholnými představiteli AK ČR a – slovy ředitelky Regionální agrární komory Jihočeského kraje, ing. Hany Šťastné, která celé setkání moderovala, poskytli jim „prostor ke skládání účtů“.

 

Předsněmovní setkání delegátů s členy Prezidia AK ČR

Ukázalo se, že je opravdu mnoho témat, která je třeba otevřít, takže vymezený čas (do 12:00 hodin) málem nestačil. Po úvodních zdravicích ing. Šťastné a ing. Karla Coufala (Kraj Vysočina) se slova ujal prezident AK ČR, ing. Jan Doležal. Řeč byla o úspěších – odvrácení povinného zastropování zemědělských podniků, udržení podpory chovu masného skotu či pěstování cukrové řepy – ale také o mnohých výzvách, které před Komorou nyní stojí.

Ing. Doležal informoval přítomné o tom, že původně plánované slevy na sociálním pojištění budou přetaveny v podpůrný program zaměstnanosti venkova, ale tomuto programu dosud bohužel chybí potřebný legislativní rámec, tzv. notifikace Evropskou komisí. Prezident Komory proto informoval také o možných krizových scénářích financování, např. z tzv. Dočasného krizového rámce, anebo z Krizové rezervy Společné zemědělské politiky (EU), přičemž druhé z možných řešení dosud některé z členských států EU blokují.

Dále se mluvilo o povinné evidenci hnojiv či evidenci chemických přípravků, o cenách obilovin – zejména o vlivu importu ukrajinské pšenice do zemí EU. Mezi úspěchy bylo zmíněno udržení finanční nezávislosti na řetězcích a rozvíjená mediální činnost, mezi výzvami pak např. budoucí podoba poradenské činnosti, výše členských příspěvků, okrajově také podoba Agrobase jako média AK ČR. Naléhavá je dle prezidenta AK ČR také potřeba budování a posilování týmu odborníků a intenzivnější komunikace s politiky na všech úrovních politické reprezentace.

Závěrem svého příspěvku ing. Doležal informoval o rodící se občanské iniciativě, která by si vyžádala dopadovou studii reformy Společné zemědělské politiky, ovšem konstatoval rovněž start příprav další etapy SZP pro léta po roce 2027.

Po vystoupení prezidenta Komory se slova ujal viceprezident ing. Bohumil Belada, který ve shodě s prezidentem AK ČR deklaroval ochotu pokračovat v práci na prezidiu. Tématy jeho příspěvku se staly eroze půdy, národní operační program rozvoje venkova, kde informoval o plánovaných dotačních titulech, vztahy mezi AK ČR a Asociací soukromých zemědělců ČR či Potravinářskou komorou ČR. Také ing. Belada se zmínil o podpoře zaměstnanosti venkova. Závěrem zmínil tzv. Zelenou dohodu (Green Deal) a nutnost lobbovat za přípravu její dopadové studie.

Za prezidium promluvil k delegátům ještě viceprezident ing. Leoš Říha. Také on se vyslovil pro pokračování ve funkci, ovšem slovy „raději se bavme o funkčnosti AK než o funkcích“ zcela jasně deklaroval, že je třeba práci AK opět posunout. Zmínil především nutnost lepší analytiky, důležitost osobní komunikace jak dovnitř, ke členské základně, tak – a snad především – navenek, k veřejnosti a politické reprezentaci. Komora by dle něho měla „být víc sexy“ pro nové členy. Každý, kdo o členství přemýšlí, by měl jasně vidět jeho výhody a benefity pro své podnikání.

Ing. Říha si připravil celkem dvanáct bodů, které by dle konsenzu prezidia měla AK ČR prosazovat: 1. zachování národních podpor alespoň na úrovni roku 2022, 2. srovnatelnost podpor na tzv. citlivé komodity alespoň mezi Německem, Polskem a ČR – a to nejméně pro mléko, 3. podporu zaměstnanosti na venkově (pův. slevu na pojistném), 4. přehodnocení redistributivních plateb, 5. zemědělskou podporu skutečně aktivním zemědělcům, 6. zákon o cenách, 7. nedanění zemědělských podpor, 8. trh s půdou ve smyslu regulace ve prospěch místních aktivních zemědělců, 9. Green Deal – požadovat dopadovou studii, 10. využití zemědělství v energetice, 11. tvorba Fondu těžko pojistitelných rizik a 12. maximální podpora semenářství a šlechtitelství, neboť „každá přidaná hodnota v zemědělství by se měla hýčkat.“

Následovala ještě krátká diskuse, v níž vedle ing. Hany Šťastné vystoupili např. předseda OAK Český Krumlov, ing. Václav Jungwirth a další přítomní z obou krajů.

Následně se účastníci setkání přesunuli do KD Dražice, kde probíhalo XXI. Manažerské, marketingové a obchodní fórum zemědělců, potravinářů, venkova, výroby, obchodu, služeb, bankovnictví a pojišťovnictví Jihočeského kraje a Kraje Vysočina s odborným seminářem.

Autor: Tomáš Veber, RAK JK