XXI. ročník Manažerské, marketingové a obchodní fórum zemědělců, potravinářů... Jihočeského kraje a Kraje Vysočina

Publikováno: 13. 3. 2023

Manažerské, marketingové a obchodní fórum zemědělců, potravinářů, venkova, výroby, obchodu, služeb, bankovnictví a pojišťovnictví Jihočeského kraje a Kraje Vysočina s odborným seminářem

Fórum s poněkud dlouhým názvem, připomínajícím období baroka, se letos přehouplo do třetí dekády. Podruhé se konalo v příjemném prostředí kulturního domu v Dražicích u Tábora a opět nabídlo mnoho prostoru především k neformálním setkáním. Kdo má či mohl by mít co do činění se zemědělstvím v regionu, nesměl tu chybět. Také pevně daný programový rámec první části Fóra jistě oslovil mnohé z účastníků.

XXI. ročník Manažerské, marketingové a obchodní fórum zemědělců, potravinářů... Jihočeského kraje a Kraje Vysočina

Prvním příspěvkem – po úvodních zdravicích hostů – byl referát prezidenta Agrární komory ČR, ing. Jana Doležala, který se dotkl implementace Společné zemědělské politiky pro léta 2023–2027 a jejích českých souvislostí, ale také připomněl neradostný rok 2022 pro české chmelaře – „nejhorší úroda chmelu od Starců na chmelu (1964)“. O složitostech trhu s komoditami informoval účastníky Fóra ing. Zdeněk Kubiska, předseda představenstva a generální ředitel ZZN Pelhřimov, a. s., přičemž upozornil zejména na významné trendy v obchodování. Analýzu exportního trhu poté nabídl ing. Ota Gärtner, M.Sc., obchodní ředitel společnosti TOP EKOS, s. r. o., který navíc spolu s Barborou Pospíšilovou představil digitální obchodní platformu GrainTerminal.

Neradostné výhledy pěstitelů brambor shrnul ve svém vystoupení ing. Josef Králíček, předseda Českého bramborářského svazu ČR, který upozornil např. na to, že konzumní brambory se v České republice už pěstují na méně než 14 tis. ha, což jde zjevně proti závěrům tzv. Žofínského fóra z roku 2016, kde tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka mluvil o roku 2030 jako o horizontu „přiměřené potravinové soběstačnosti“. Ing. Králíček však svůj výstup nekončil pesimisticky, ale s výhledem na léta 2023–2027 a na podporu investic, technologií, přepravy a skladování, pojištění a odbornou přípravu pěstitelů, přičemž také neopomněl poděkovat za realizovaná podpůrná opatření.

Odborný blok uzavřel velmi zajímavým referátem ing. Michal Krutiš, jednatel společnosti Agri-Precision, s. r. o., který hovořil o zemědělství v digitální éře, o tzv. precizním zemědělství a důležitosti mapování.

Po krátké diskusi následoval neformální program, podpořený vynikajícím rautem, jehož jedním z nesporných vrcholů byly „stejčky“ ze sumečka afrického z produkce ZD Hrotovice. Však jim také sám předseda družstva, ing. Bohumír Hutař, udělal patřičné promo hned na úvod. Mnohé z ochutnávaných produktů se v minulosti objevily také v soutěžní přehlídce „Chutná hezky. Jihočesky“, která letos oslavuje už sedmnáctiny!

Celá akce opět probíhala pod pečlivým režijním dohledem ing. Jaroslava Tomšů a společnosti Agrotom marketing. Ing. Tomšů sám akci zhodnotil jak podařenou, byť připomněl, že pandemie Covid-19 a přechod spíše k webinářům a on-line prezentacím mohly neblaze ovlivnit množství účastníků především z řad prvovýrobců. „Domnívám se ale, že přímý, osobní kontakt zůstává i nadále nenahraditelný,“ podotkl Tomšů. Sám zdůraznil zejména možnost setkat se se zástupci univerzit, kteří byli rovněž přítomni. „Do budoucna je určitě potřeba oslovit víc zemědělského mládí,“ poznamenal ještě stranou myšlenku, která celé Fórum tiše doprovázela. Účastníci by jistě bez výjimky souhlasili.

K dobré pohodě a příjemné atmosféře přispěla určitě i country kapela Sto koní, stand-up imitátora Zdeňka Barnetta, vystoupení skupin THORAYA a PILGRIM, koktejlové barmanské hrátky a mnoho, mnoho dalšího. Fórum tak opět splnilo očekávání měrou vrchovatou.

Autor. Tomáš Veber, RAK JK