Jihočeští kapři na štědrovečerní hostinu připlují s vyšší cenou

Publikováno: 30. 11. -0001

Výlovy jihočeských rybníků s koncem listopadu finišují a většina letošních úlovků je určena pro tuzemský trh, k vánočnímu prodeji. Inflace, nárůst cen krmiv v průběhu celého roku, období sucha. To jsou hlavní důvody, které se promítnou i do maloobchodních cen vánočních kaprů, z produkce většiny jihočeských rybářů.

Jihočeští kapři na štědrovečerní hostinu připlují s vyšší cenou

Výnosy z letošní rybářské sezóny jsou lehce podprůměrné, a to především kvůli dlouhotrvajícímu suchu v regionech. Kromě vysoké inflace a nákladů na krmiva se na celoroční odchov a nižší produkci ryb podepsal nedostatek srážek v jarních a letních měsících. Všechny tyto aspekty se tak promítnout do ceny pro koncové zákazníky, jak uvedl předseda představenstva Fish Market a.s., Rudolf Provázek z rybářství Třeboň.

Třeboňští rybáři rostoucí náklady v průběhu roku promítly už i do cen pro exportní zákazníky. Ti tvoří 70 procent odběratelů, zbylých 30 procent je určeno pro tuzemský trh, především na vánoční prodej. „I přes nižší objem ryb v letošním roce je hlavní prioritou zajistit domácí trh a uspokojit tak míru poptávky našich prodejců i na úkor případného snížení exportu do zahraničí,“ zdůraznil Provázek a zároveň odhaduje, že cena nejžádanějšího druhu ryby, kapra, se bude letos v průměru pohybovat kolem 130 korun za kilogram živé váhy.

„Ceny kapra se liší podle jakosti a také v podle toho, na jakém místě si je zákazníci budou kupovat. Vyšší ceny jsou standartně v centrech měst, u supermarketů. O něco levněji si mohou rybu zcela jistě pořídí přímo v některých kamenných prodejnách,“ prohlašuje ekonom Štěpán Křeček.

S výrazným navyšováním cen kapra jsou opatrnější rybáři z Nových Hradů, kteří produkují ročně zhruba 500 tun ryb. „Na sádkách ve Štiptoni bude letos pro naše stálé zákazníky připraveno kolem 80 tun ryb, a to za loňskou cenu 90 korun za kilogram. Rostoucí náklady jsme pro tento rok prozatím vyřešili pozastavením investic,“ říká ředitel Rybářství Nové Hrady s.r.o., Lubomír Zvonař. Přímý prodej vánočního kapra ve své prodejně nabízí i Rybářství Hluboká cz, s.r.o. „Vyšší ceny krmiv, energií se odrazí na letošní ceně vánočních kaprů. Oproti loňsku si zákazníci připlatí o 10 korun na kilogramu. V nabídce budou kapři I.třídy do 2,5 kg za 95 korun nebo kapr výběrový za cenu 105 korun,“ informuje ředitel Ladislav Kaiser.  

K patnáctikorunovému navýšení vánočních kaprů přistoupilo i vedení prodejny Ryby pro zdraví, spadající pod Fakultu rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Za 130 korun za kilo si zákazníci z prodejny v areálu fakulty odnesou kapra s vyšším obsahem omega 3 mastných kyselin. „Fakulta každoročně vyprodukuje kolem 100 metráků ryb, které jsou krmené speciální patentovanou směsí. Ta zajišťuje prvotřídní kvalitu rybího masa a prokazatelně zvyšuje množství omega 3 kyselin,“ dodává Jan Kašpar, vedoucí provozu a prodejny Ryby pro zdraví.

 

Zdroj: RAK JK