Zájem o svatomartinskou husu od jihočeských drůbežářů zůstává stejný

Publikováno: 21. 10. 2022

Chovatelé hus na jihu Čech, kvůli zdražování způsobené růstem inflace doprovázené energetickou krizí a boji s ptačí chřipkou, jsou nuceni promítnou tyto zvýšené náklady do prodejních cen hus, které jsou oblíbenou součástí svatomartinských oslav. I přesto, že se cena tohoto tradičního pokrmu zvýší, je zájem ze stran zákazníků obdobný jako v předešlých letech.

Zájem o svatomartinskou husu od jihočeských drůbežářů zůstává stejný

„Zpočátku jsme měli kvůli stávající krizi obavy. Ale v toto chvíli je zájem o husy velký. Jak ze strany soukromníků, tak ze strany gastro provozoven,“ pochvaluje si pan Josef Tříska, majitel rodinné farmy. Obdobnou situaci popisuje i Naďa Hrvolová, chovatelka hus z Rybářství Nové Hrady s.r.o. „V důsledku ptačí chřipky jsme měli letos k dispozici výrazně nižší počet vykrmených hus, ale i přes navýšení ceny za kilogram máme v tuto chvíli vyprodáno,“ dodává.

Zatímco minulý rok se dala husa od českých chovatelů pořídit zhruba za sto korun za kilogram, letos se cena zvedla o jednotky až desítky procent. „Aktuální ceny se odráží z vysokých cen krmných směsí a samozřejmě energií,“ upřesňuje předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá a doplňuje, že cena v tomto roce je zapříčiněna i nižším počtem vykrmených hus, kterých v důsledku problémů s ptačí chřipkou čítá letos 130 tisíc, což je o zhruba 37 tisíc kusů méně.

Navzdory rostoucím nákladům a náročností chovů drůbeže se jihočeští chovatelé snaží ceny navyšovat opatrně. „Cenu jsme navýšili ze 189 korun na 199 korun za kilogram. Naší snahou je, aby byla pro většinu lidí dostupná,“ uvádí spolumajitelka farmy v Nestanicích na Strakonicku Marta Tůmová. Vstupní náklady promítlo do ceny i Rybářství Nové Hrady. „Letos jsme cenu navýšily ze 100 korun na 140 korun za kilo. Objednávky stále přicházejí a těší nás, že pro zákazníky je to stále akceptovatelná cena, kterou si mohou dovolit,“ dodává paní Hrvolová. Chov hus je specifický a farmy se musí spoléhat na jejich odbyt v období svatomartinských oslav. Gabriela Dlouhá z drůbežářské unie dodává, že celoroční chov hus se nevyplatí z důvodu nezájmu během roku. „Lidé mají husu spojenou převážně s listopadovým svatomartinským svátkem, kdy si ji vychutnají, ale do běžné stravy tento druh masa často nezařazují,“ upřesňuje.

 

Zdroj RAK JK