Přeshraniční partnerství v oblasti analýzy potravin a životního prostředí přispělo modernizací laboratorního vybavení a

Publikováno: 3. 10. 2022

Hmatatelným výsledkem tříletého vzdělávacího projektu z programu Interreg V-A Rakousko-Česká republika je nové laboratorní vybavení ve školách pro výzkum a analýzu regionálních potravin v České republice a v Rakousku. Uvedená technika v průběhu zmíněného období sloužila k analýze jihočeských potravin, které společně s propagací projektu směrem k jihočeským zemědělcům a potravinářům zajišťovala na „české straně“ Regionální agrární komora Jihočeského kraje (RAK JK).

Přeshraniční partnerství v oblasti analýzy potravin a životního prostředí přispělo modernizací laboratorního vybavení a

Při závěrečné konferenci projektu Přeshraniční partnerství v oblasti analýzy potravin a životního prostředí, byly ve čtvrtek 29. září prezentovány výsledky tříleté spolupráce mezi Střední odbornou školou ekologickou a potravinářskou Veselí nad Lužnicí (SOŠEP) a Vyšší odborné školy pro životní prostředí Yspertal (HLUW).

Na závěrečném setkání v rakouském Yspertalu se sešli starostové projektem dotčených měst, škol, a jeho spoluorganizátoři a partneři. Konference se zúčastnili i studenti, kteří v rámci výuky, pod učitelským vedením, pracovali na získávání dat během výměnných pobytů. „Tento projekt upevnil a prohloubil dlouholeté vztahy, které s rakouskou školou v Yspertalu máme. Věřím, že budou pokračovat i v dalších letech,“ přeje si ředitel veselské školy Ladislav Honsa. Učitelé představili projektem financované přístroje a hovořili o jejich využití při praktické výuce a vzdělávání studentů. „Studenti mají přístup k modernímu zařízení a získávají tak odborné kompetence a znalosti v oblasti analýzy potravin. To je cesta k vyšší vzdělanosti a odbornosti,“ říká vedoucí učitelka odborných předmětů SOŠEP Veselí nad Lužnicí Danuše Kopáčková. Cílem práce studentů byly laboratorní rozbory regionálních potravin z Česka a Rakouska následné porovnání výsledných ukazatelů. „Výsledky laboratorních měření jednotlivých potravin jsou rozsáhlé a budou se v následujících týdnech zpracovávat a vyhodnocovat,“ dodává Ondřej Novák, kantor SOŠEP Veselí nad Lužnicí. Podle jeho názoru se díky modernizaci školní laboratoře a možnosti výměnných zahraničních pobytů zvyšuje atraktivita potravinářských oborů pro mladou generaci.

SOŠ ve Veselí nad Lužnicí využívá nové vybavení nejen k výuce. Ve spolupráci s RAK JK nabízí služby školní laboratoře zdarma i jihočeským výrobcům potravin. Ti mají tak příležitost nechat si podrobně analyzovat své výrobky a zjišťovat jednotlivé parametry, například koncentrace dusičnanů a dusitanů, stanovení stupně barvy piva, obsah hořkých látek a další.

 

Zdroj: RAK JK