Náklady na hnojiva mohou zvýšit napětí na globálním trhu s potravinami

Publikováno: 9. 6. 2022

Rostoucí náklady pěstitelů, například na hnojiva, mohou zemědělce odradit od rozšiřování produkce a zhoršit potravinovou bezpečnost v chudších zemích. Ty navíc čelí rekordním cenám za dovezené zboží, informovala dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Index vstupních nákladů pro zemědělce je na rekordu a v posledním roce stoupal strměji než ceny potravin.

Rostoucí vstupní náklady spojené s vysokými cenami energií a narušením dodávek způsobeným ruskou invazí na Ukrajinu se letos odrazily na rekordních cenách potravin. FAO používá index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích. Index v březnu vystoupal na rekordních 159,3 bodu, zatímco v dubnu a květnu mírně klesl.

Vysoké ceny letos patrně zvýší celosvětové náklady na dovoz potravin téměř o tři procenta na rekordních 1,8 bilionu dolarů (41,5 bilionu Kč), odhaduje FAO. Organizace očekává, že mnoho rozvojových zemí v reakci na rostoucí ceny sníží objem dovážených potravin, zejména ty státy, které patří k nejméně rozvinutým.

"To jsou z hlediska potravinové bezpečnosti alarmující signály. Naznačují, že pro dovozce bude obtížné financovat rostoucí náklady," uvedla organizace.

Autor: ČTK