V Jihočeském kraji odstartovaly samosběry jahod

Publikováno: 9. 6. 2022

Začátkem června začíná oblíbená sezona jahod a jihočeští pěstitelé i letos vítají na svých polích první zájemce o samosběr. Majitelé plantáží očekávají, že letošní sezona bude dobrá i přes výskyt jarních mrazů, které rostliny nikterak nepoškodily. Počasí v posledních dnech napomohlo k dozrávání prvních plodů, které si mohou zákazníci vlastnoručně nasbírat za výrazně nižší cenu než na pultech obchodů, čerstvé a s jistotou kvality od místních pěstitelů.

V Jihočeském kraji odstartovaly samosběry jahod

 „Letošní rok bude dle prvních odhadů dobrý. Na našich polích využíváme odrůdy určené pro pěstování ve vyšších nadmořských výškách, u kterých máme jistotu odolnosti vůči jarním mrazům. Samosběr spouštíme zhruba o 4 dny později, než je běžné, a to právě kvůli zvolené odrůdě,“ uvedl agronom pan Pavel Sucháček ze Sadů sv. Prokopa, kde pěstují jahody a další plodiny v BIO kvalitě. Úroda je závislá nejen na vývoji počasí, ale je i velmi citlivá na houbové choroby, které se mohou v porostu šířit především v období dozrávání. „Slunce a srážky jsou ideální pro zrání jahod, ale i pro výskyt a rychlé šíření houbových chorob. Jako ochranu používáme speciální mikrobiologický fungicidní preparát a včasným a správným ošetřením se nám daří tomuto problému předcházet,“ dodal pan Pavel Sucháček.

Nasbírat si čerstvé jahody je možné na celkem 13 místech v Jihočeském regionu, jak uvádí webový portál jahodovyweb.cz. Jahody na polích dozrávají průběžně, a tak pěstitelé doporučují zákazníkům sledování webových stránek s aktuálními termíny sběru. Ceny v regionu se pohybují v rozmezí od 55 do 125 kč za kilo samosběru. „Letos nám sezona začala o pár dní dříve a pokud nepřijdou extrémní výkyvy v počasí, předpokládáme plodnou sezonu. Zdražovat tento rok nebudeme a zůstáváme tedy na loňské ceně 65 Kč za kilo samosběru,“ řekla paní Miklasová, spolumajitelka rodinné farmy U Miklasů, která pěstuje jahody na ploše 4 ha. Délka letošní sezony jahod je závislá především na teplotách v následujících týdnech a množství srážek, protože vláha určuje velikost plodů. Farma u Miklasů využívá tvz. kapénkovou závlahu pro období nedostatku vody během sezony. „Závlahu využíváme zejména v období bez srážek a snažíme se tak ovlivnit množství a velikost jahod a tím prodloužit délku sezony jejich produkce. Z našich zkušeností je to dobrá alternativa, jak dodat potřebnou vláhu. Přesvědčili jsme se o tom zejména v letech, kdy v létě málo pršelo,“ doplňuje paní Miklasová.

 

Zdroj: RAK JK