Jihočeští drůbežáři musí buď zdražit nebo zredukovat chovy

Publikováno: 25. 4. 2022

Zvyšování nákladů se dotýká i chovu drůbeže v Jihočeském kraji, který tvoří 6,2 procentní podíl z celkového počtu chovů drůbeže České republiky. Meziročně stav v regionu klesnul o 24,2 % na 1 595 tisíc kusů, což je o 509,1 tisíc méně než za rok 2020. V souvislosti ve zvyšováním vstupních cen nákladů a s chystaným koncem klecových chovů v ČR je pravděpodobné, že klesající trend bude pokračovat i v následujících letech.

Jihočeští drůbežáři musí buď zdražit nebo zredukovat chovy

„Chovatelé drůbeže se potýkají s enormním nárůstem vstupů, který ještě více urychlil konflikt na Ukrajině. Jedná se o navýšení vstupních cen nejen energií, ale i krmiv a to v řádech sta procent za velmi krátké období. Situace je dlouhodobě neudržitelná a hrozí omezování a uzavírání chovů,“ říká o situace tajemnice Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá.

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v dubnu tohoto roku stouply náklady na krmivo o 40 procent, ceny energií až o 150 procent a výkupní cena jatečních kuřat se meziročně navýšila o 14 haléřů na 23,52 korun za kilo, což je cena, která zdaleka neodpovídá nákladům spojených s produkcí.

Miroslav Ondřej, majitel zemědělského podniku Bohemia Vitae Jindřichův Hradec a.s., zaměřeného na chov brojlerových kuřat a nosnic s ročním obratem až 30 milionů vajec, uvedl, že pokud se stávající dramatický růst cen nákladů nepromítne do cen prodejních, chov se dostane do dlouhodobé ztráty a bude nutné provoz omezit. „Vláda nám zasadila první ránu se zrušením klecových chovů platný od roku 2027, se kterými bychom se měli vypořádat a teď k tomu přibyla krize spojená s rostoucími náklady. Obě skutečnosti vyžadují velké finanční zdroje. Současné ceny výkupu a prodeje nepokrývají náklady a o investicích do renovace drůbežáren nemůže být ani řeč, “ dodává pan Miroslav Ondřej.„Chov drůbeže je energeticky náročný, takže narůstající ceny energií je pro nás velký zásah do rentabilního provozu. Dále jsou tady nové podmínky pro chov drůbeže, vyžadující alternativní systémy, které jsou mimochodem více závislé a náročné na potřebu lidských zdrojů, “ doplňuje vedoucí provozu Bohemia Vitae pan Pavel jílek.

Aktuální situace s rychle rostoucími náklady se dotýká nejen chovatelů jateční drůbeže a nosnic ale i šlechtitelských chovů. Ing. Josef Lambura, předseda Okresní organizace v Písku, i z pozice vlastníka hejn několika čistokrevných plemen připouští, že i chovatelé výstavní drůbeže bojují s rostoucími cenami krmiv. „Myslím, že jsme teprve na začátku krize, která bude mít větší dopad po létě, po žních. Pro zachování jak brojlerových kuřat, nosnic tak i pro nás bude nutné výrazně zvýšit cenu vyprodukovaných komodit, “ dodal pan předseda Ing. Josef Lambura.

 

Zdroj: RAK JK