SZIF podpoří soukromé uskladňování vepřového masa

Publikováno: 30. 3. 2022

Fond začal přijímat Žádosti o uzavření smlouvy o soukromém skladování vepřového masa. Výše podpory bude cca 77 % průměrných nákladů na skladování v celé EU. Žádosti lze podat od 25. 3. 2022 do 29. 4. 2022. V případě převisu poptávky může Evropská komise opatření ukončit dříve.

„Fond poskytne podporu pouze na čerstvé nebo chlazené maso řádné a uspokojivé obchodní jakosti, které doposud nebylo uskladněno v mrazírně. Žádat o ni může hospodářský subjekt, který má vhodné skladovací zařízení - mrazírnu, je vlastníkem masa, na které žádá o podporu, a je usazen a registrován pro účely DPH v Evropské unii,“ říká Robert Zavadil, ředitel Odboru společné organizace trhů a dodává, že předpokladem pro přijetí Žádosti je složení finanční záruky.

Výše podpory skladování po dobu 60 dnů se pohybuje od 157 až do 377 EUR na tunu dané kategorie produktu dle KN kódu (kód kombinované nomenklatury). Žadatelé mohou zvolit dobu skladování v rozmezí 60, 90, 120 nebo 150 dnů. Seznam KN kódů a názvů masných produktů způsobilých pro podporu je uveden v příloze k prováděcímu nařízení Komise (EU) 2022/470.

K aktuálnímu vyhlášení režimu soukromého skladování vepřového masa se v rámci EU připojila i Česká republika, která tak reaguje na špatnou situaci na trhu v daném sektoru. Ta je zapříčiněna skokovým vývojem některých vstupů, které mají právě dopad do výroby vepřového masa. „Především jsou důvodem zvyšující se ceny krmiv a energií, přesycení unijního trhu omezením vývozů a také souvislost s výskytem afrického moru prasat a pandemie COVID-19,“ dodává Robert Zavadil.

Informace o režimu podpory, legislativě, podmínkách a formuláře žádosti jsou k dispozici na webových stránkách Fondu https://www.szif.cz/cs/soukrome-skladovani-veproveho-masa

Zdroj: SZIF