Chovatelé prasat by uvítali dlouhodobější a systémové podpory

Publikováno: 30. 3. 2022

Stavy chovu prasat v České republice vloni klesly meziročně téměř ve všech krajích. Počet chovaných prasat v Jihočeském kraji ke konci loňského roku činil 86,6 tisíc kusů, což je v porovnání s rokem 2020 o 1,3 procenta, tedy o 1,1 tisíc kusů méně. Stavy chovů prasat, soběstačnost vepřového masa v České republice se každoročně snižuje a lze očekávat, že v letošním roce klesne produkce pod 40 % domácí spotřeby.

Chovatelé prasat by uvítali dlouhodobější a systémové podpory

V současné době odchovává poslední prasata na výkrm ZD Zevera z Horní Radouně, hospodařící na ploše 1342 ha a chov plánuje definitivně ukončit v průběhu dubna. „Chov byl několik let ztrátový, k tomu se připojilo zvyšování cen energií, krmiv, pohonných hmot promítající se do dalších činností družstva, ze kterých byl chov prasat financován. Pro zachování by bylo navíc nutná renovace prasečáku, která vyžaduje vysoké náklady,“ vysvětluje pracovnice družstva Lenka Ježková a dodává, že mimořádné dotační podpory v nich vyvolávají nejistotu do budoucna a upřednostnili by dlouhodobější, strategický plán ze strany vlády.

Ministerstvo zemědělství v polovině března uvolnilo 100 milionů korun na speciální dotace a mimořádné zálohy určené na podporu chovu prasat, které mají chovatele podpořit. Odborníci dodávají, že tato vládní pomoc je nedostačující a zároveň, že na tyto dotace dosáhne pouze část chovatelů, kteří provedou tvz. „repopulování“ celého stáda, což v praxi znamená původní stádo vybít a naskladnit úplně nové. „Podmínky pro chovatele prasat se začínají měnit. Nízké výkupní ceny, trvající více než rok a půl jdou nahoru, “ prohlásil ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Svaz chovatelů prasat (SCHP) uvádí aktuální výkupní cenu na našem trhu 40 Kč/kg JUT za studena a jatka pro následující dvanáctý týden tohoto roku vyhlašují shodnou cenu na úrovni 46 Kč/kg. Navzdory vyšším výkupním cenám se chovatelé těžko vyrovnávají s rostoucími náklady na energie, krmiva, mzdy.

Omezení a následné ukončení chovu zvažuje i zemědělský podnik AGROM spol. s.r.o. Zborov, který dosud chová 52 prasnic. Náklady spojené s tímto odvětvím několik let financoval převážně z pěstitelské činnosti na více než 500 hektarech zemědělské půdy. Společnost též čelí problémům, spojeným se zvyšujícími se náklady a také s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Ti vytvářejí výsledky v reprodukčním systému chovu prasat a určují tak ekonomiku celého chovu. „Mimořádné dotace od pana ministra Nekuly se dostanou pouze k části chovatelů a nedávají jistotu do budoucna. Náš chov byl loni ztrátový ve výši přibližně 2 milionů korun a stabilní, dlouhodobý plán na podporu není v dohlednu,“ dodává majitel podniku Miroslav Vít.

Aktuálně ministerstvo zemědělství připravuje další část dotací v hodnotě 270 milionů korun, která má podpořit chovy prasat v České republice. Není ovšem jisté, zda výše finančních prostředků při rozdělování bude pro podniky, zaznamenávající milionové roční ztráty dostačující.

Zdroj: RAK JK