Problémy se suchem se týkají i Jihočeského kraje

Publikováno: 21. 3. 2022

Jarní přípravy na polích vrcholí a zemědělci se potýkají se suchem. Podle webu Intersucho je nedostatkem vláhy v současné době ohroženo 85 procent území ČR a mezi nejohroženější oblasti patří mimo jiné i Jihočeský kraj. 

Problémy se suchem se týkají i Jihočeského kraje

Příčinou je nedostatek srážek v podobě sněhu a deště. Nasycení půdy by mělo primárně přicházet s odcházejícím sněhem, který ve středních a nižších polohách již několik týdnů není. Vysušování půdy navíc podporuje i časté větrné počasí.

„Sucho a nedostatek vláhy na polích jsme zaznamenali a dá se bohužel očekávat mimo jiné nedostatek a špatná kvalita objemných krmiv. Zároveň doufáme, že se nějaké srážky během následujících týdnů přeci jen objeví“ uvedl pan Šedivý, předseda ZD Ločenice z Českobudějovicka.

Projekt Intersucho dlouhodobě monitoruje úroveň sucha a podle aktuálního stavu se očekává ztráta výnosů o 10 až 30 procent hned v několika okresech jižních Čech. Pokud větrné počasí bez srážek bude i nadále pokračovat, sucho se bude dále rozšiřovat.

„Výhled na další týdny ukazuje pokračování suchého a převážně slunečného počasí“ popisuje vývoj počasí na nadcházející dny meteorolog z Meteocentra a zároveň dodává, že predikující moduly na závěr měsíce března naznačují možnost větší oblačnosti a deště vyskytující se na území Jihočeského kraje.

 

Zdroj: RAK JK