ODLOŽENY „Spanilé jízdy“ jihočeských zemědělců

Publikováno: 1. 2. 2022

Na dnešek plánované protestní jízdy se odkládají. Důvodem je nabídka k jednání, která včera ve večerních hodinách vzešla ze strany premiéra Petra Fialy. 

Také v Jihočeském kraji se zítra 2.2. 2022 ve 12 hodin uskuteční protestní jízdy zemědělců. Na území celé ČR mimo Prahu akci svolává Agrární komora ČR (AK ČR) společně se Zemědělským svazem ČR (ZS ČR).

ODLOŽENY „Spanilé jízdy“ jihočeských zemědělců

Několik kolon čítajících celkem 250 vozidel zemědělské techniky z našeho regionu se shromáždí na pěti místech Jihočeského kraje a vydají se na spanilou jízdu v těchto směrech:

Hosín – Dynín,

Přísečná – Dolní Třebotín,

Letiště Všechov u Tábora – Planá,

Letiště Přešťovice u Strakonic – Volyně – Vodňany – Písek – Blatná – Katovice,

Čimelice - Mirotice, Bernartice - Podolský most, Čížová - Blatná, Protivín - Vodňany, Přeštěnice - Lety

Do Jindřichova Hradce bude technika přijíždět od Rodvínova, Kunžaku, Nové Včelnice a bude pokrčovat k Penny

Samostatný okruh je okolo Dačic

Tímto krokem chtějí čeští zemědělci upozornit na hrozby, plynoucí ze změn ve Strategickém plánu Společné zemědělské politiky 2023 – 2027 (SP SZP), kterou “za zavřenými dveřmi“ udělala současná vláda bez jakékoliv diskuze s institucemi, zastřešující a hájící zájmy českých zemědělců a odeslala k připomínkám Evropské komisi. Jedná se především o nová pravidla v dotačním systému, která budou výrazným způsobem znevýhodňovat podniky zaměřené především na živočišnou výrobu a podniky zabývající se pěstováním především speciálních plodin (např. brambory). Tyto kroky povedou k úpadku náročné produkce českých potravin a hrozbě nedostatku dodavatelů těchto surovin pro české zpracovatele. Konečnou „stanicí“ těchto problémů pocítí český spotřebitel v rychle rostoucím zdražování potravin, jejichž ceny letí nahoru i díky vedlejším vlivům způsobeným například energetickou krizí.

AK ČR apeluje na vládní představitele a nabízí možnost hledat společná řešení v úpravě klíčových bodů SP SZP. V současné době máme ještě poslední možnost projednat a pozměnit úpravy, ohrožující naše zemědělství a potravinovou soběstačnost. Společně můžeme zajistit pokračování v zemědělské tradici a podpořit její existenci do budoucna.

Autor: Nela Küffnerová, RAKJK