Zemědělci si mohou ode dneška v kalkulačce spočítat výši nově nastavených dotací

Publikováno: 26. 1. 2022

Zemědělci si mohou ode dneška v dotační kalkulačce spočítat výši nově nastavených dotací. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo zemědělství.

Zemědělci si mohou ode dneška v kalkulačce spočítat výši nově nastavených dotací

Podle něj se jedná o nástroj pro předběžný výpočet vybraných provozních podpor vyplývajících z revize Strategického plánu Společné zemědělské politiky (SP SZP) pro roky 2023 až 2027. Je zdarma dostupná na webu Agronavigátor.

Nástroj přislíbil k dnešnímu dni dodat ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) poté, co jeho vytvoření požadovala zemědělská sdružení napříč všemi stranami sporu o změnách v SP SZP. Agrární komora a Zemědělský svaz proti změnám svolaly několik demonstrací.

"Kalkulačka, kterou jsme dnes zveřejnili, pomůže zemědělcům připravit se na změny v novém programovém období SZP. Na redistributivní platbu, tedy platbu na prvních 150 hektarů zemědělského podniku, půjde nově 23 procent z celkového rozpočtu na přímé platby. Umožní to výrazně vyšší podporu malých a středních zemědělců," řekl dnes Nekula.

Kalkulačka funguje na principu zadání oprávněné či projektované plochy v hektarech nebo v počtu dobytčích jednotek pro jednotlivé typy dotací. Ministerstvo ji připravilo společně s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Vypočtené částky jsou předpokladem, který se může od konečné dotace lišit s ohledem na počet podniků zapojených do konkrétního programu, upozornilo ministerstvo.

Nástroj nezahrnuje národní dotace, kde ministerstvo nepředpokládá změnu jejich struktury a výše plateb. Nejsou zahrnuty ani projektované podpory z investičních intervencí a také dotační tituly z oblasti antimikrobik vzhledem k závislosti sazby na provedených laboratorních výsledcích.

Kalkulačka je umístěna na webu Agronavigátor, ze kterého lze stáhnout excelový soubor, a to v záložce "kalkulačka ke stažení". Na stránce je také stručný návod pro vyplňování kalkulačky. V příštích dnech ho podle vyjádření ministerstva doplní i instruktážní video.

Strategický plán měl být Evropské komisi (EK) zaslán nejpozději k 1. lednu 2022, současná verze bude ministerstvem poslána v náhradním termínu a to do konce ledna. EK má následně tříměsíční lhůtu na připomínky.

Autor: ČTK