V jihočeském Rodvínově dodávají brambory do Motola i vojákům

Publikováno: 25. 10. 2021

Zemědělské družstvo v jihočeském Rodvínově čeká při letošní sklizni brambor výnosy do 30 tun z hektaru. Brambory dodává i do pražských nemocnic nebo vojákům. Poslední roky se mění trend, dodává až 70 procent brambor vařených.

V jihočeském Rodvínově dodávají brambory do Motola i vojákům

Na obratu firmy, jež hospodaří na víc než 2000 hektarech, se brambory podílejí asi třetinou, řekl ČTK předseda družstva Zdeněk Král.

"Sklizeň vypadá o maličko líp než v loňském roce, ale máme zpoždění čtrnáct dní až tři týdny, protože pořád nebyla vyzrálá slupka, takže jsme nemohli začít kopat tak, jak jsme zvyklí," řekl Král. Družstvo pěstuje brambory na 180 hektarech. Letos bylo chladněji než předchozí roky, náročnější tak bylo třeba ošetřování proti plísním.

Asi čtvrtina brambor jde na odbyt při prodeji ze dvora, kilogram za osm korun. Denně přijede průměrně 100 lidí. Loupané a vařené brambory dodává družstvo do pražských nemocnic Motol, Bulovka, Bohnice, pro menzy, ministerstva, školy, vojákům i restauracím a hotelům. Kilogram jim firma prodává za 14 až 15 Kč. Příští měsíc ale zvedne velkoodběratelům cenu o korunu, protože zdražují energie. "Jak může někdo zvednout cenu hnojiva ze 4000 na 12.000 korun za tunu? My jenom na jarní přihnojení potřebujeme sto tun ledku," řekl Král.

Sklady má družstvo na 7500 tun brambor. Loupané rozváží každý pracovní den. Stále investují. Za poslední roky pořídili vakuovou baličku či chladírenský vůz.

V roce 2019 mělo družstvo tržby 105,5 milionu Kč a čistý zisk 8,5 milionu. Vyplývá to z účetní závěrky. Loni dosáhlo zisku asi 1,5 milionu, tržby klesly, protože se kvůli covidu ve školách nevařilo. Na kompenzacích dostalo necelé tři miliony, výpadek tržeb za brambory byl 25 milionů.

Dalším důsledkem koronaviru je, že chybí zaměstnanci, jichž je teď 85. "Je problém sehnat lidi do výroby, navíc objednávky jsou nárazové, tak tam někdy stráví deset hodin a víc. Babičky, které nám chodily pomáhat, jsme loni kvůli covidu museli nechat doma a teď už se nevrátily," řekl Král.

Poslední roky se mění poměr dodaných syrových, loupaných a vařených brambor. Dřív to bylo 60 procent syrových, dnes 70 procent vařených. "Plátky, kostky, čtvrtky, kuličky. Nová generace kuchařů je zvyklá vařit v konvektomatu. Objednají si přesné množství, ví, kolik porcí tam má, dosypou maso, zeleninu a mají hotových 200 porcí," řekl Král.

Družstvo chová přes 2000 kusů skotu. Vyrobí ročně téměř šest milionů litrů mléka, dodává ho přes Mlékařské a hospodářské družstvo JIH do německého Goldsteigu. V září byla výkupní cena 9,30 Kč za litr. Před dvěma lety otevřelo mléčnou farmu Bednárec, na 350 krav. Díky skotu má firma dost organických hnojiv, jako jsou chlévská mrva, kejda, močůvka. "Všechno vracíme zpátky do půdy," řekl Král. Z rostlinné výroby pěstuje hlavně obiloviny, řepku a kukuřici.

Ještě v 60. letech byla v areálu sušárna krve. Potom ji družstvo přestavělo na sušárnu brambor, do 90. let vyrábělo sušenou bramborovou kaši. Po roce 1989 přešlo na loupané brambory.

Autor: ČTK