Novela zákona o hnojivech

Publikováno: 14. 9. 2021

Ve Sbírce zákonů byl publikován zákon č. 299/2021 Sb., kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém zkoušení zemědělských půd (zákon o hnojivech). Zákon nabývá účinnosti 1. října 2021, část dnem 1. ledna 2022 a část dnem 16. července 2022.

Novela zákona o hnojivech

Přijatá novela provádí adaptaci českého právního řádu na nařízení Evropského parlamentu a Rady 2019/1009, kterým se stanoví pravidla pro dodávání hnojivých výrobků Evropské unie na trh.

Nad rámec adaptace uvedeného nařízení EU je cílem novely zákona zavedení povinnosti zemědělských podnikatelů vést evidenci o množství sklizeného hlavního vedlejšího produktu, s výjimkou trvalých travních porostů. Toto ustanovení má odloženou účinnost, 1. ledna 2022, a jeho smyslem je zavedení nástroje pro udržitelnost zemědělských podniků v oblasti živin.

Dále novela zákona zavádí elektronizaci na výměře větší než 20 ha podle evidence využití zemědělské půdy podle uživatelských vztahů, kde se nově bude vést evidence podle zákona o hnojivech povinně v elektronické podobě,  a to zavedení nové přílohy žádosti o registraci hnojiva, kterou bude provozní řád zařízení na využívání odpadů podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech. V neposlední řadě novela zákona stanoví požadavky na příkrmiště, které může představovat riziko pro vodní zdroje.

Součástí novely je drobná úprava zákona o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh, která reaguje na nutnost adaptace nařízení EU 2019/1009, kterým se stanoví pravidla pro dodávání hnojivých výrobků EU na trh. Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví bude v České republice orgánem odpovědným za oznámené subjekty podle tohoto nařízení EU.

Zdroj: MZE