Začíná Země živitelka, letos na ní bude méně vystavovatelů

Publikováno: 26. 8. 2021

Na českobudějovickém výstavišti dnes začíná 47. ročník největšího českého agrosalonu Země živitelka. Letos se jí poprvé nezúčastní prezident Miloš Zeman. Podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka má jiný program, včetně návštěvy německého prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera. Místo něj bude na dnešním slavnostním zahájení v Pivovarské zahradě premiér Andrej Babiš (ANO), který naopak jezdil až na sobotní Národní dožínky. Na akci, která potrvá do 31. srpna se letos představí kvůli koronavirovým omezením méně vystavovatelů, bude jich přes 400 proti více než 580 v dřívějších letech. Loni se akce kvůli koronaviru nekonala.

"Pan prezident má letos jiný program, to je jediný důvod. Spolkový prezident, expertní tým nebo zahájení školního roku v Brně," napsal ČTK Ovčáček o důvodech Zemanovy absence. Babiš se akce zúčastní dnes a v sobotu. Dnes představí na akci mimo jiné nový projekt Najdi svého zemědělce Zemědělský svaz ČR, v pátek pak po zasedání vedení Agrární komory zveřejní odhady letošních sklizní.

"Jsem rád, že na výstavišti loňský, zvláštní rok, využili k velkým investicím. Díky nim v areálu už některé objekty nejsou, jiné ano, ale zrekonstruované. Například národní pavilon Z, který se stane multifunkčním centrem," uvedl již dříve ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Pavilon Z přestavělo výstaviště na výstavní, kongresové a kulturní centrum s kapacitou až 1000 lidí. Jde o největší investici firmy za poslední dekádu, s dalšími menšími dosáhnou letošní investiční výdaje 200 milionů Kč. Při Zemi živitelce se položí i základní kámen budovy Národního zemědělského muzea. Organizátoři představí výsledky sklizně i soutěže Zlatý klas. Odborníci budou mluvit i o budoucnosti českých potravin. "Doufám, že inspirujeme české spotřebitele, aby kupovali české potraviny," řekl dříve prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

"Vnímali jsme velký zájem, ale i obavy z toho, jak bude výstava vypadat. Jsme velmi rádi, že převládla optimistická nálada. Areál máme naplněný, překročili jsme hranici čtyř set vystavovatelů, obvykle je naše kapacita přes 500, pořád se nám ještě hlásí. Je evidentní, že vystavovatelů bude o něco méně, ale nebude to na areálu poznat," řekl ČTK místopředseda představenstva výstaviště Zdeněk Volf. Předloni přilákal Země živitelka přes 123.000 lidí. Návštěvníci nemusí mít u vstupu do areálu potvrzení o očkování ani test.

Autor: ČTK