Informace pro žadatele na dotační program 8.F.

Publikováno: 5. 10. 2020

Postup při zadávání  kopií  účetních  dokladů  do Aplikace pro  daňové a účetní doklady na Portálu farmáře v rámci sledovaného období 2021 (1. 10. 2020 až 30. 9. 2021).

Žadatelé  ve  sledovaném  období  2021  (1.10.2020  až  30.9.2021)  mohou  žádat  na dotační podprogramy 8.F.c. Podpora vybraných činností zaměřených na ozdravování chovů drůbeže zvýšením biologické bezpečnosti a nově na 8.F.d. Podpora opatření zaměřených proti šíření nákaz prasat zvýšením biologické bezpečnosti. Dotační podprogramy 8.F.a. Podpora vybraných činností zaměřených na ozdravení chovů prasnic a 8.F.b. Podpora vybraných činností zaměřených na ozdravování chovů prasat nejsou již pro sledované období 2021 relevantní.

  I nadále platí pro sledované období 2021 skutečnost, že žadatelé na dotační program nemusí mít  v kopiích  účetních  dokladů   rozepsané  konkrétní částky  vztažené k jednotlivým turnusům, halám a hospodářstvím, navíc nemusí k danému dokladu   přikládat přílohu (rozpis) obsahující tyto informace. Zcela dostačující v tomto ohledu je vyplnění daných údajů do Aplikace pro   daňové a účetní doklady na Portálu farmáře. Výjimkou v tomto ohledu zůstávají kopie účetních dokladů za následující   úkony  (detailněji uvedeno níže v textu):

  • optimalizace  řízeného  větrání  a  funkce  mikrobiálních  filtrů   (úkon  č.  005   u podprogramu 8.F.c. a nově úkon č. 004 u podprogramu 8.F.d.);

  • veterinární úkony (úkon č. 007 u podprogramu 8.F.c.).

Pro dotační podprogram 8.F.c. musí být jako příloha účetních dokladů navíc doložen:

  • dodací list, a to v případě, že účetní doklad byl vydán za úkon optimalizace řízeného větrání a funkce mikrobiálních filtrů, jelikož u tohoto úkonu lze uplatnit servisní práce a maximálně 30 % z materiálových nákladů na optimalizaci ventilace. Jedná se o případ, kdy na účetním dokladu nejsou veškeré potřebné informace (místo realizace, parametry či jiná specifikace) a dodací list je nedílnou součástí tohoto účetního dokladu. V případě, že dodací list není součástí účetního dokladu, je zapotřebí, aby žadatel dodal  alespoň vlastnoručně vytvořený rozpis doplňující informace na účetním dokladu, z něhož budou patrné náklady za jednotlivé položky a výsledná částka uplatněná v Aplikaci pro přípravu daňových a účetních dokladů na Portálu farmáře;
  • vlastnoručně vytvořený rozpis doplňující informace na účetním dokladu, z něhož budou patrné náklady za jednotlivé položky a výsledná částka uplatněná v Aplikaci pro přípravu daňových a účetních dokladů na Portálu farmáře. Platí pro účetní doklady vydané za veterinární úkony  vyplývající z plnění požadavků PPO a odběrové soupravy spojené  s odběry vzorků, stěrů a provedení laboratorních rozborů, vyplývajících z plnění požadavků PPO na preventivní opatření proti výskytu zoonóz v chovech drůbeže, týkající se  zvířat  i zařízení  chovu,  kontrola  účinnosti   desinfekce.   U úkonů   spojených   s vakcinací na salmonelózu se uplatňuje 80% nákladů, u ostatních úkonů se uplatňuje 100%.

Pro nový dotační podprogram 8.F.d. musí být jako příloha účetních dokladů navíc doložen dodací list, a to v případě, že účetní doklad byl vydán za úkon optimalizace řízeného větrání  a funkce mikrobiálních filtrů, jelikož u tohoto úkonu lze uplatnit servisní  práce     a maximálně 30 % z materiálových nákladů na optimalizaci ventilace. Jedná se o případ, kdy na účetním dokladu nejsou veškeré potřebné informace (místo realizace, parametry či jiná specifikace) a dodací list je nedílnou součástí tohoto účetního dokladu. V případě, že dodací list není součástí účetního dokladu, je zapotřebí, aby žadatel dodal alespoň vlastnoručně vytvořený  rozpis doplňující informace na účetním dokladu, z něhož budou patrné náklady za jednotlivé položky a výsledná částka uplatněná v Aplikaci pro přípravu daňových a účetních dokladů na Portálu farmáře.

Veškeré účetní doklady však musí stále obsahovat informaci, k jakému dotačnímu podprogramu (8.F.c. a 8.F.d.) se vážou a informaci, že dané úkony k proplacení vychází z   aktuálně   platného   Ozdravovacího   programu/Plánu   preventivních   opatření   v návaznosti na dotační podprogram.

Zdroj: SZIF