Publikováno: 3. 12. 2019
Jihočeské zemědělce trápí zbytečné papírování a celkově rozbujelá byrokracie. Zlobí je, že musí řešit zbytečné dotazy úřadů, přestože odpovědi jsou veřejně dostupné.
Také jim vadí hysterie kolem uhlíkové stopy. Letošní rok však považují převážně za úspěšný.
„Nepovedlo se nám vyrobit dostatečné množství travní a jetelové siláže. A to kvůli suchu a nevhodnému načasování prací. Trápí nás také zvyšující se cena za nájmy pozemků, které v současné době dosahují 26 Kč za metr čtvereční,“ uvedl předseda Zemědělského družstva Ločenice Petr Šedivý. Pro jeho družstvo jsou nyní největším problémem kompenzace za omezení hospodaření v okolí římovské přehrady. „Ty jsou administrativně tak složité, že na ně téměř jistě nedosáhneme. Nepochopím také to, že Povodí Vltavy od nás žádá mapové zákresy pozemků, které si může samo vyžádat u Státního zemědělského intervenčního fondu. Vždyť obě instituce zřizuje ministerstvo zemědělství,“ zlobí se Šedivý.
V Zemědělském obchodním družstvu Blata v Sedleci jsou spokojeni. „Letošní rok byl pro nás celkem úspěšný. Co jsme chtěli, to máme, například novou míchárnu krmiv,“ řekl předseda Milan Pešek. Ten by si také přál, aby stát co nejméně zasahoval zemědělcům do jejich práce. „Vůbec se mně nelíbí zmenšení plochy pro jednu plodinu na 30 hektarů, ať to nechají jenom na půdách ohrožených erozemi. My si přece umíme poradit sami. To je jenom zbytečné šikanování. Celkově by se měla omezit byrokracie, protože zbytečného papírování je obecně moc,“ zdůraznil Pešek.
Ředitel Agrodružstva Šumavské Hoštice Ing Jiří Aleš považuje letošní rok za dobrý. „Žádná katastrofa nás nepotkala, úroda obilovin a kukuřice byla dobrá. Od státu bych si uměl přestavit větší podporu chovatelům dojnic a skotu. Pro nás to konkrétně znamená vyšší výkupní cenu za mléko,“ míní.
Spokojeni jsou i ve společnosti Zemcheba Chelčice. Počasí nám letos přálo, výsledky jsou dobré. Mrzí mně však, že se nám nedaří přesvědčit veřejnost, že zemědělci nejsou škůdci,“ řekl předseda Jaroslav Muška. Ten by si přál, aby lidé byli pravdivě informováni o klimatických změnách a tzv uhlíkových stopách. Ty podle některých odborníků pocházejí hlavně z hovězího a vepřového masa. „Hysterie je zbytečná a nejvíce uhlíkových stop vzniká především při jejich dopravě na velké vzdálenosti. To je třeba si uvědomit,“ dal najevo Muška.
Autor: RAK JK, JAN ZIEGLER